SkagenRosen

Skagen - Naturfænomen - Idyl - Minder - Natur - Toppen af Danmark - Magi - Smukt - Enestående - Unikt - Fortryllende - Specielt - Ro - Inspirerende

Det er SkagenRosen

SkagenRosen

I Skagen klitplantage gror et vaskeægte naturfænomen. Historien om Skagenrosen minder på mange måder om H.C. Andersens fortryllende fortælling om ”Den grimme ælling”. For i virkeligheden er Skagenrosen, slet ikke en rose. Her får du den særlige fortælling om den fortryllende plante langt mod nord, som gennem århundrede har prydet i Skagensfruernes stuer og nu skaber særlige minder for turister med kærlighed til Skagen.

I virkeligheden en pileart

Har du besøgt heden i Skagen i den blå time, hvor solnedgangens aftenrøde indhylder Skagen i et smukt rødt skær over byen, ved du allerede, at stemningen er helt magisk. Hver sommer blomstrer gråris og krybende pil på den skawske hede.

I topskuddet af pilen holder galhvepsene af at lægge deres æg. Og når æggene klækkes, og de små larver kommer til, begynder de at spise af topskuddet. I denne proces danner de galle, som rammer bladene og krøller dem på forunderlig vis, så de til sidst kommer til at ligne en lillebitte fin rose.

Hele foråret og sommeren er Skagenrosen grøn, men om efteråret tørrer naturfænomenet ind, og efterlader det vi kender som Skagenrosen. En rose, der i vikeligheden er en pileart og i sandhed en magisk forvandling.

I de gamle Skagenshjem

Den tørrede Skagensrose har i århundrede været populær i dekorationer blandt Skagensfruerne også i brudebuketter. I dag udgør de en helt særlig luksussouvenir med mange minder om dejlige stunder i Skagen, som vækkes til live året rundt, når du kigger på dit smykke.